Basisrecept schorseneren

Deze groente heeft ook nog enkele andere veelzeggende namen zoals: keukenmeidenverdriet, asperge van de armen en slangenwortel. Geschild lijkt het uiterlijk van de schorseneer inderdaad op de asperge, maar de smaak is anders; mild, nootachtig en boterzacht. In het bijgevoegde recept staan tips om het keukenmeiden verdriet te verzachten.  De groente wordt wat luchtiger door het meekoken van kruiden uit de schermbloemigenfamilie (venkel, anijs).
In vochtige doek op een koele donkere plaats blijven de schorseneren wekenlang goed.

Ingrediënten

4 personen

  • 1 kg schorseneren
  • een scheutje azijn
  • 1 l water
  • 1 dl melk
  • 1 tl anijs- of venkelzaad
  •  2 tl zout

Werkwijze

Leg de schorseneren vijf minuten in een ruime bak met water om de aarde los te weken en boen ze daarna onder stromend water schoon.
Doe water in de bak en giet er een scheut azijn bij. Schil dikke schorseneren vlug met een dunschiller en leg ze stuk voor stuk meteen in het azijnwater om verkleuren te voorkomen. Leg dunne schorseneren even in kokend water en schrap ze meteen. Doe het schillen en schrappen onder de stromende kraan, dan spoelt het kleverige witte sap meteen weg.

Leg de schoongemaakte schorseneren op een vergiet en spoel ze even af met koud water.

Breng het water met de melk en het zout aan de kook.  Snijd ondertussen de schorseneren in stukjes van 5 cm lang en kook ze gaar (8-15 minuten).
Laat de schorseneren uitlekken en zeef het kookwater, dat u verder kunt verwerken tot saus of soep.

Leg een paar dunne stukjes boter op de schorseneren en dien deze fijne groente, warm op.

(uit: ‘Smaakmakend’)

KleineBroek

View more posts from this author