Eenvoudig recept voor pastinaken

Pastinaak is een hele oude groente. De plant zelf lijkt wel op fluitekruid. De pastinaak is minder zoet dan de gewone wortel; ze heeft ook wel iets weg van knolselderij. Pastinaak is geen vitaminerijke groente maar bevat wel veel mineralen. In tegenstelling tot andere groente, slinkt pastinaak niet in de pan; het neemt eerder vocht op. Recepten voor wortelen, knolselderij, schorseneren en topinamboer zijn ook geschikt voor pastinaken.

Ingrediƫnten

  • 1,5 dl water
  • 1 el citroensap
  • 10 gr boter
  • 400 gr pastinaak in 1-2 cm grote blokjes gesneden
  • maizena of ander bindmiddel aangemaakt in 1,5 dl water en honing naar smaak
  • peterselie

Werkwijze

Breng een bodempje water met de citroensap aan de kook en doe er de pastinaak erbij. Schep goed om.
Breng alles aan de kook en temper het vuur als de deksel heet is.
Stoof de groente gaar in ca. 10 minuten.
Zorg voor voldoende vocht in de pan.
Bind het stoofvocht met de aangemaakte maizena en honing erdoor.
Laat nog 5 minuten trekken. Zout is niet nodig.
Dien de pastinaak op met verse kruiden.

(uit: ‘Gezond lekker eten’ van De Jong en Kelling)

KleineBroek

View more posts from this author