Savooie kool (Groene kool) stoofschotel

Groene kool of savooie kool behoort tot de grote familie van kruisbloemigen. Alle leden van deze familie leveren veel vitamine C. De fel gekleurde soorten bevatten bovendien veel ijzer en caroteen. Als kool te lang gekookt wordt, wordt ze zwaar verteerbaar. De verteerbaarheid van kool wordt bevordert door op het laatst wat mosterdpoeder door de kool te roeren. Ook karwij- en komijnzaad helpen hierbij. Groene kool wordt veel gebruikt in oven- en stoofschotels. En laat zich hierin goed combineren met gember, kerrie of pindakaas. Gebruik eventuele restjes van groene kool fijngesneden in roerbakschotels (of nasi) of groentesoep.

Ingrediënten

2 personen

  • 1 kleine groene kool, fijngesneden
  • 400 gr aardappelen, in kleine blokjes gesn.
  • 2 uien of sjalotten, in ringen gesn.
  • 200 gr hamlappen (varkenslapjes), zout
  • boter of olie om in te bakken
  • chilipoeder (of kerrie en sambal)
  • 2 el pindakaas
  • 2 dl water

Werkwijze

Snijd de varkenslapjes in kleine stukken en bestrooi ze met chilipoeder en zout.  Braad ze in boter of olie in ongeveer 5 minuten rondom bruin.
Bak de uien of sjalotten even mee en voeg dan de aardappelblokjes toe. Laat dit een paar minuten meebakken en voeg dan pindakaas en water toe.
Schep de gesneden kool door het geheel en laat het gerecht in ongeveer 20 minuten op een laag pitje gaarstoven. Maak op smaak met chilipeper en zout.

Variatie

Vegetariërs kunnen het vlees weglaten over vervangen door gemarineerde tofu, gedroogde tomaatjes of vegetarisch spek.

KleineBroek

View more posts from this author