Hete bliksem met appel en bonen

Ingrediënten

2 personen

  • 500 zoete appels, in stukjes gesneden
  • 1 grote zure appel
  • 500 gr aardappels, in stukken gesneden
  • 200 gr uien, in ringen gesneden
  • 250 tot 300 gr gekookte witte bonen
  • boter om in te bakken
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout naar smaak
  • mespuntje gemalen kruidnagel

Werkwijze

Schil de zoete appels, snijd ze in stukken en stoof ze zachtjes (ze blijven heel) gedurende een uur.
Fruit de ui in boter, voeg de gestoofde appeltjes met vocht, laurierblaadjes, kruidnagelpoeder, peper en zout toe. Voeg eventueel nog een scheutje water toe tegen het aanbranden. Leg de aardappels (grote gehalveerd of kleinere stukken) en de zure appel (in stukken) er bovenop. Kook de witte bonen apart. Als de aardappels gaar zijn, stamp het geheel met de stamper. Voeg als laatste de gekookte witte bonen aan het mengsel toe.Breng op smaak met peper en zout.

Variaties

Voeg een handvol gedroogde appels, abrikozen of rozijnen toe; Snijd de gedroogde vruchten in stukjes en week ze ruim een uur in appelsap of witte wijn.
Kook klapstuk, gerookte tofu of gerookte ham mee. De stamppot krijgt dan een lichte rooksmaak.
Het appel-ui en bonenmengsel kunt u apart serveren en de aardappels apart koken.
De appeltjes kunnen wel korter gestoofd worden; maar hoe ‘langer’ hoe lekkerder.

KleineBroek

View more posts from this author