Pompoensoep

Ingredienten

  • 1 pompoen van ong. 1 kg
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • groente (bijv. wortel of knolselderij)
  • 2 zure appels
  • beetje olie of boter
  • zout
  • bouillonblokjes
  • koriander
  • peper
  • 1 blaadje laurier
  • citroensap

Werkwijze

Met scherp mesje kopje en kontje van pompoen verwijderen. Pompoen dwars door snijden. Met lepel pitten en strengen verwijderen. Vervolgens pompoen in parten snijden. De lelijke stukken evt. wegsnijden. Parten in de oven gaar laten worden. Ongeveer 20 minuten bij 200 graden.
Ondertussen de ui, prei, knoflook en 1 zure appel fijn snijden en fruiten in een pan met dikke bodem in olie of boter, tot de groenten glazig zijn. De gare stukken pompen en water of bouillon toevoegen, zodat alle pompoen net onder staan. Zout (naar smaak) en laurierblaadje toevoegen. Even laten trekken.
Laurierblaadje weer verwijderen en vervolgens de soep door een zeef draaien of pureren met staafmixer of stamper.
De soep weer op het vuur zetten en ong. 2 tot 3 theelepels koriander toevoegen. De soep proeven en naar smaak een bouillonblokje, peper en zout toevoegen. De andere zure appel fijn snijden en toevoegen. Evt. wat van de gefruite groente achterhouden en dat op het laatst weer toevoegen. Op smaak brengen met wat citroensap.

Variaties

In plaats van koriander kerrie gebruiken.
Knolselderij meekoken in plaats van appel.
Beetje citroensap aan het einde bijvoegen.
Peterselie toevoegen
Net voor het opdienen zure room door de soep roeren.

KleineBroek

View more posts from this author